EN NL

blogHeader

Sporten = gezond + leerzaam

14344921_10153925060677473_3724121238242666731_n
Sporten is gezond en leuk voor zowel jong als oud! Als ouders is het belangrijk om je kind hierbij al van jongs af aan te stimuleren. Intensief bewegen gaat niet alleen overgewicht tegen: het geeft je kind ook een goede conditie en het zorgt ervoor dat het zijn of haar energie kwijt kan. Naast dat sporten supergezond is, is het ook nog eens erg leerzaam. Maar wat leert een kind nou eigenlijk tijdens sporten?

Les 1: Meedoen is belangrijker dan winnen

Bij de meeste sporten is onderlinge competitie een belangrijk onderdeel. Het zit in ons om te willen winnen, maar dat kan niet altijd. Verliest je kleine een keer? Dat is niet erg, want daardoor leert je kleuter of peuter op een sportieve manier omgaan met verliezen en teleurstelling. Ook later zal het teleurstellingen te verwerken krijgen, maar als je kind dit al vroeg leert, zal de verwerking op latere leeftijd gemakkelijker gaan.

Les 2: Lid zijn van een team

Wanneer je kind kiest voor een teamsport, zal het leren om verantwoordelijkheden te dragen. Bij een potje voetbal of basketbal win je namelijk pas als iedereen in het team zijn steentje bijdraagt. Haak je een keertje af? Dan heeft het hele team daar last van; daarom zal de coach erop hameren dat je bij iedere wedstrijd en training aanwezig moet zijn. Je kind wordt zo al vanaf jongs af aan een stukje verantwoordelijkheidsgevoel bijgebracht.

Les 3: Omgaan met kritiek

Tijdens het sporten wordt kinderen verteld wat goed gaat en waar punten van verbetering liggen. Deze kritiek aannemen en er iets mee doen is een belangrijke vaardigheid die het kind moet leren. In de toekomst krijg je als mens steeds vaker met kritiek te maken, daarom is het belangrijk dat je kind op jonge leeftijd leert om hiervoor open te staan en niet direct bij de pakken neer te gaan zitten.

Les 4: Het komt niet zomaar aanwaaien

Je wordt pas goed in een sport wanneer je veel traint en er moeite voor doet. Door elke week trainingen te volgen en tussendoor goed te oefenen, leert het dat je alleen je doelen bereikt als je er hard voor knokt. Doelen zijn belangrijk: een doelpunt scoren of de perfecte landing na een goede balkoefening zorgen ervoor dat je kind harder gaat trainen om nog meer van deze doelen te bereiken. Daarnaast heeft elke sport eigen regels en is het belangrijk dat je kleine leert om te gaan met deze regels. Een kind leert door sport te begrijpen dat er regels gevolgd moeten worden om iets te bereiken en dat je daar soms veel geduld voor moet hebben.

Les 6: Sporten is goed

Je kind kan tijdens de gymnastiekles en tijdens het turnen al zijn energie kwijt en blijft daarmee ook nog eens superfit! Wanneer je jouw spruit al op jonge leeftijd  duidelijk maakt dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen, is de kans heel groot dat het zijn hele leven zal werken aan een gezonde levensstijl.

De lessen bij The Little Gym helpen kinderen om deze vaardigheden al vanaf een jonge leeftijd in een leuke omgeving te ontwikkelen. De spellen en activiteiten die wij doen zijn zo gemaakt dat de sociale ontwikkelingen gestimuleerd worden zonder dat daar een competitie aanhangt: ze spelen mét elkaar in plaats van tegen elkaar. De kleintjes leren zo om rekening te houden met anderen en worden zich hierdoor bewust van de gevoelens van leeftijdsgenootjes.

Wil jij ook dat jouw baby, peuter of kleuter zich van jongs af aan bewust wordt dat bewegen leerzaam en gezond is? Bel dan +31 20 404 07 98 of stuur ons een berichtje!

Comments

Security Check
Please enter the text below
CaptchaImage
Can't read text above? Try another text.